Rasadnik ''Kalem Konjuh''  | Proizvodnja i prodaja vocnih sadnica, loznih kalemova, sadnica ruza...

Kalem Konjuh

rasadnik sa dugom tradicijom u proizvodnji vrhunskog sadnog materijala

Sadnja vocnjaka

Sadnja može biti: jesenja, zimska i prolećna. Jesenja sadnja je najbolja zato što preseci žila brže kalusiraju, voćke su bolje obezbeđene vodom i takve sadnice se brže i bolje razvijaju. Jesenu sadnju  treba obaviti do 25.novembra. Na sadnicama treba izvršiti defolijaciju koja može biti hemijska ili ručna. Sadnice ne smeju biti starije od dve godine.Sadnja vocnjaka | Vocnjak: sadnja, zastita

 

Prolećna sadnja se vrši kod voćki koje su osetljive na niske temperature i treba je obaviti što ranije, najkasnije do marta meseca. Pre same sadnje pregledaju se sadnice. Kada je koren svetlo beličaste boje onda je sadnica upotrbljiva, a ako je taman onda nije. Duže korenove žile treba skratiti na dužinu 15-20cm tako da presek bude manje kos da bi došlo do bržeg i lakšeg zarastanja. Koren se potapa u rastvor goveđe balege i ilovače kojoj se dodaje malo plavog kamena radi dezinfekcije.

 

Sadnice se sade u rupama (jamićima) koje mogu biti raznih dimenzija (što zavisi od prethodne prirpreme zemljišta) i napravljene ručno ili mašinski. Na dobro pripremljenom zemljištu kopaju se rupe 60x60cm koje se đubre, a rupe koje se ne đubre, a zemljište je dobro pripremljeno  kopaju se dimenzije 40x40cm. Kod lošije pripremljenog zemljišta ili na ledinama dimenzije rupa su 120x60cm. Sadnice ne smeju ići preduboko niti suviše plitko. Kao orjentir za dubinu sadnje uzima se spojno mesto plemenite sprte i podloge. Ako je spojno mesto 2-3cm iznad zemlje posle završene sadnje onda je to prava dubina sadnje. Sa dubljom sadnjom smanjuje se bujnost voćke.

 

Zemlja oko voćke u rupi se dobro nagazi kako bi se sadnica učvrstila za zemljište.Po pravilu bi trebalo planirati đubrenje u rupi i to ovako: 7-8kg stajnjaka koji se ravnomerno rasporedi po celoj rupi uz dodavanje 100-200gr mineralnog đubriva po sadnici (ako je sadnica đubrena stajnjakom daje se manje mineralnog đubriva i obratno). Kada se doda đubrivo, na njega se dodaje sloj zemlje i dobro se nagazi. Ako je zemljište suvo sadnica se zalije sa 8-10 litara vode, nastavi sa punjenjem rupe zemljom do vrha, još jednom nagazi zemljište oko sadnice, poravna se i time je sadnja završena.

 

 

Autorka: dipl.ing. Silvija Hodžić

Izvor: www.psss.rs

Fotografija: http://www.freeimages.com/

 

Prodaja vocnih sadnica, loznih kalemova, sadnica ruza...

Rasadnik “Kalem Konjuh” © 2013 / v2.7 / Sva prava zadržana

Dizajn: Marko Simić

37254 Konjuh

Kruševac, Srbija

 

Pratite nas na twitter-u! Lajkujte našu Facebook stranicu Pratite našu Google+ stranicu Pratite nas na PINTERESTU!