Ribizla (lat. Ribes) je rod bobičastog voća. Ima plod u obliku grozda, raste na velikom grmu glatkih grana. Bobice na grozdu velike su kao zrno graška. Prema boji plodova razlikuju se bele, crvene i crne vrste i sorte ribizli. Bele i crvene sorte imaju kiselkasto sladak, osvežavajući ukus, a crna ribizla je gorkog ukusa.
Ribizla je bogata vitaminom C, pomaže u lečenju raznih infekcija, bubrežnih tegoba, pospešuje rad creva i podstiče izlučivanje štetnih materija iz krvi. Uspeva na mestima koja su izložena suncu i dobroj ventilaciji, ali neophodna joj je vlaga. Dostiže visinu od jednog do dva metra, u zavisnosti od kvaliteta zemljišta i položaja staništa.
Ribizla se može poslužiti kao desert. Crna ribizla poslužuje se posuta šećerom. Od ribizle se pravi marmelada, džem, žele, sirup ili vrlo traženi voćni sokovi, i to od crne i crvene ribizle. Ribizla se koristi u poslastičarstvu i u kulinarstvu kao dodatak voćnim salatama.
Poznato je i vino od ribizle.
Sorte sadnica ribizle koje možete naći u našem rasadniku: Od crvenih ribizli u ponudi su nam:Junker Von Tets, Rolan, Junifer. Sorte bele ribizle: Beli biser. Sorte crne ribizle: Titanija i Triton.
Poreklo: Holandija
Zrenje: polovinom juna
Podloga: ribes aureum
Poreklo : Holandija
Zrenje : početkom juna
Podloga : ribes aureum
Poreklo: Francuska
Zrenje: početkom juna
Podloga: ribes aureum
Poreklo: Belgija
Zrenje: sredinom jula
Podloga: ribes aureum
Poreklo: Švedska
Zrenje: krajem juna
Podloga ribes aureum
Poreklo: Švedska
Zrenje: početkom jula
Podloga ribes aureum
Početna / Sadnice voća / Lozni kalem / Bobičasto voće / Ruže / Galerija / Korisni saveti / Kontakt
Rasadnik “Kalem Konjuh” © 2013 / v2.7 / Sva prava zadržana
Dizajn: Marko Simić