Rasadnik ''Kalem Konjuh''  | Proizvodnja i prodaja vocnih sadnica, loznih kalemova, sadnica ruza...

Kalem Konjuh

rasadnik sa dugom tradicijom u proizvodnji vrhunskog sadnog materijala

Saveti za podizanje vocnjaka

Saveti za podizanje vocnjaka | Vocnjak: sadnja, zastitaSvi koji planiraju da započnu neku novu proizvodnju, a posebno podignu višegodišnje zasade voća, pre svega bi trebalo da izvrše analizu zemljišta. Ako su rezultati odgovarajući, odmah po završetku radova na ubiranju pojedinih letnjih useva trebalo bi, prema rečima stručnjaka, započeti pripremu zemljišta.

 

Milovan Vuksanovic- Zavisi od terena. Poželjno je prvo uraditi rigolovanje terena, a to podrazumeva da se bar na jednom delu terena uraditi jedan prolaz rigolerom kako bi se uradilo oceđivanje zemljišta, ovo je naročito važno ukoliko govorimo o zabarenim i ilovačastim zemljištima. Sledeći korak bi bio oranje, potom razmeravanje i izvoženje stajnjaka i to već podrazumeva da je neki osnovni deo pripreme za sadnju urađen. Činjenica je da se voćnjak projektuje. Razlika u poljoprivrednoj proizvodnji između ratarske i voćarske proizvodnje je ogromna. Ratarska proizvodnja ili eventualno povrtarska proizvodnja mogu da se koriguju posle par meseci ili najduže posle godinu dana, odnosno posle završe vegetacione sezone. Voćnjaci se planiraju na 15  do 25 godina, jer toje ekploatacioni vek većine voćarskih biljaka, ili recimo za malinjake barem 10 godina. – ispričao je za Znanje na poklon  dipl. inž. Milovan Vuksanović.

 

Zbog dugog perioda kada će Vam rod početi otplaćivati uloženo, a posebno zbog višedecenijske eksploatacije voćnjaka, posebno je važno nabaviti pouzdane, sertifikovane sadnice u registrovanim rasadnicima. Takve sadnice država subvencioniše, a posle nekoliko godina obradovaće Vas rod voća koje ste baš želeli, a ne nekog pogrešnog. Kada se odlučite, koju ćete voćnu vrstu gajiti tu nije kraj, a gospodin Vuksanović navodi primer sve interesantnije šljive.

 

- Ukoliko ćemo da uzgajamo čisto rakijske sorte, onda je to Čačanska rodna, koja je po svojim karakteristikama zamena popularnoj Požegači iliti Madžarki. Ukoliko hoćemo da imamo stomu sortu, koja u datom trenutku može postati i rakijska, to je onda Čačanska lepotica. Ona nešto ranije stiže u odnosu na Čačansku rodnu. Može se koristiti kao stona sorta, ali se u datom trenutku, ukoliko ne uspemo da je plasiramo na tržište kao svežu, možemo je staviti u kacu i peći rakiju. Ukoliko hoćemo strogo stonu sortu i da baš ne idemo mnogo u rakijsku proizvodnju, onda se sadi Čačanska rana. Ukoliko hoćemo da se bavimo sušenjem, koje je postalo veoma atraktivno u novije vreme, onda se odlučujemo za sortu Valjevku. – objasnio je za Znanje na poklon dipl. inž. Milovan Vuksanović.

 

Za koju god voćnu vrstu se odlučili, počnite pripreme što ranije a konsultacije sa stručnjacima su odavno prestale da budu luksuz, pa jenajbolje da izaberete nekoga ko će Vaš voćnjak pratiti od sadnje pa sve do godina kada ćete zajedno uživati u njegovim, ali plodovima vašeg rada.

 

Rade Marković

 

Prodaja vocnih sadnica, loznih kalemova, sadnica ruza...

Rasadnik “Kalem Konjuh” © 2013 / v2.7 / Sva prava zadržana

Dizajn: Marko Simić

37254 Konjuh

Kruševac, Srbija

 

Pratite nas na twitter-u! Lajkujte našu Facebook stranicu Pratite našu Google+ stranicu Pratite nas na PINTERESTU!