Karmen je rana sorta kruške poreklom iz Italije, cenjena zbog kombinacije atraktivnog izgleda i odličnog ukusa. Plodovi su srednje veliki do veliki, pravilnog kruškolikog oblika, sa glatkom korom žute boje koja je prekrivena rumenilom crvenkaste nijanse na osunčanoj strani. Ovo čini Karmen posebno privlačnom za tržište. Meso je belo, sočno, slatkog ukusa s blagom kiselkastom notom, izuzetno fine teksture i osvežavajuće arome, što je čini pogodnom za svežu konzumaciju.
Stablo Karmen kruške je srednje bujno, sa uspravnim granama i relativno kompaktnom krošnjom, što omogućava laku rezidbu i održavanje. Sorta je samooplodna, ali se njeno oprašivanje dodatno poboljšava prisustvom drugih sorti, kao što su Williams ili Abate Fetel. Otporna je na bolesti poput krastavosti i dobro podnosi sušne periode, što je čini pogodnom za uzgoj u različitim klimatskim uslovima.
Karmen spada u vrlo rane sorte krušaka, sa sazrevanjem koje počinje krajem juna i traje do sredine jula, u zavisnosti od regije. Zbog rane berbe, plodovi Karmen kruške su među prvim kruškama koje stižu na tržište, obezbeđujući proizvođačima prednost u pogledu konkurentnosti i profita. Takođe, plodovi se mogu čuvati u hladnjači, iako je preporučljivo konzumirati ih sveže za maksimalan užitak u njihovom ukusu i kvalitetu.