Bouche de Bétizac je hibridna sorta jestivog kestena (Castanea sativa × Castanea crenata) stvorena uzgojem, koja se smatra jednom od najkvalitetnijih i najperspektivnijih modernih sorti. Ova sorta je posebno cenjena zbog svoje izuzetne otpornosti na gljivičnu bolest rak korena kestena (Phytophthora cinnamomi), koja je opustošila mnoge zasadne površine divljeg kestena širom Evrope. Stablo je karakteristično po snažnom i bujnom rastu, formirajući široku i dobro razgranatu krošnju. Listovi su krupni, svetlozeleni i sjajni, slični listovima evropskog kestena, ali često nešto širi. Cvetanje mu je izraženo, sa dugim, uspravnim muškim catkinima (resama) koji su veoma atraktivni za pčele i drugi oprašivački insektat.
Plod sorte Bouche de Bétizac je ono što ga izdvaja na tržištu. Kestenje su krupne, prosečne težine od 12 do 15 grama, što ih svrstava u kategoriju vrlo velikih plodova. Oblik im je karakteristično pravilan, blago spljošten sa jedne strane, a oblo konveksan sa druge. Ljuska (perikarp) je tanka, sjajne mrkocrvene boje, laka za guljenje, što je velika prednost u preradi. Unutrašnjost ploda je sočna i slatka, svetložute boje, sa izuzetno finom teksturom koja se ne raspada tokom kuvanja. Jedna od ključnih prednosti je i vrlo nizak procenat razdvajanja ploda na polovine, kao i izuzetno retko zadebljanje unutrašnje opne (pellicle), koja se lako uklanja iz ploda. Ovo ga čini omiljenim sortom i kod potrošača i u prehrambenoj industriji.
Ova sorta potiče iz Francuske, gde je razvijena krajem 20. veka (prvi put registrovana 1997. godine) od strane francuskog nacionalnog instituta za poljoprivredna istraživanja (INRA). Cilj uzgajivača je bio da se kombinuju najbolje osobine evropskog kestena (Castanea sativa), poput izvrsnog kvaliteta ploda, sa otpornošću japanskog kestena (Castanea crenata) na bolesti. Bouche de Bétizac je pre svega namenjen za tržište svežeg voća, gde zbog svoje veličine, izgleda i ukusa ostvaruje visoke cene. Takođe, zbog svojih mehaničkih i hemijskih osobina, odlično se podnosi za termičku obradu, konzerviranje, proizvodnju pirea, brašna i u konditorskoj industriji.
Bouche de Bétizac spada u sorte srednje ranog vremena zrenja. Berba ploda obično počinje od sredine septembra do sredine oktobra, u zavisnosti od klimatskih uslova i lokaliteta gde je zasadjen. Sorte je poznata po visokom i stabilnom prinosu, a brzo ulazi u punu rodnost. Veoma je važno napomenuti da je ova sorta samonepłodna, što znači da ne može da opłodi sopstveni polen. Zbog toga je apsolutno neophodno u blizini zasaditi drugu sortu kestena koja će služití kao oprašivač, a koja cveti u isto vreme. Bez adekvatnog oprašivača, prinosi će biti mizerni ili ih neće biti uopšte.