Rasadnik ''Kalem Konjuh''  | Proizvodnja i prodaja vocnih sadnica, loznih kalemova, sadnica ruza...

Kalem Konjuh

rasadnik sa dugom tradicijom u proizvodnji vrhunskog sadnog materijala

Od fenofaze ''mišje uši'' do cvetanja jabuka i kruške

Krvava vaš, voćne pipe i smotavci pokožice ploda i lista

Krvava vaš u ovoj fazi naseljava rane od rezidbe gde formira nove kolonije. Jabukina pepeljasta vaš naseljava cvetove i listove koje deformiše. Prag tolerancije je 2% naseljenih letorasta na 50 pregledanih stabala (po dve slučajno odabrane grane). Uz nju paralelno se razvija zelena vaš jabuke. Prag tolerancije za zelenu vaš je 10% naseljenih vršnih letorasta / vodopija.

Jabukin cvetojed izgriza unutrašnjost cveta koji ostaje sasušen i neotvoren. Kritična brojnost u fenofazi zelenih glavica je 3 imaga po stablu.

Jabukin svrdlaš (voćna pipa) Rhynchites bacchus oštećuje cvetne pupoljke, a kasnije i plodove. Ima jednu generaciju godišnje, suzbija se najlakše do početka cvetanja.

Smotavci pupoljaka i lista (sivi i crveni smotavac pupoljaka, smotavac pokožice ploda, žuti voćni smotavac i dr.) pojavljujju se rano i izgrizaju pupoljke i mlado lišće. Kritičan broj za ove štetočine je 2-10 gusenica na 100 pregledanih pupoljaka.

Mere zaštite

Zaštitu treba obaviti samo ako se primeti kritična brojnost štetočina. Gusenice smotavca i svrdlaša uspešno se suzbijaju insekticidom.

Jabukin svrdlaš Rhynchites bacchus
Gusenica smotavca

Jabukin svrdlaš Rhynchites bacchus

Gusenica smotavca

 

Čađava pegavost lista i krastavost plodova jabuke i pepelnica

Do kraja marta sa sigurnošću se može reći da su na zaraženom opalom lišću dozrele askospore Venturia inaequalis, prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti ploda jabuke. Potrebna im je visoka vlaga da bi se oslobodile u atmosferu gde se vetrom raznose po voćnjaku. Kad dospeju na list potrebna je kapljica kiše i optimalna temperatura za klijanje i prodiranje u list. Od infekcije do prvih simptoma prođe 8-12 dana na temperaturama od 20-24°C. Veliku pomoć voćarima  u prognoziranju uslova  za infekciju bolestima daju meteo stanice.

Mere zaštite

Zaštita jabuke i kruške u ovoj fazi obavlja se preventivno 2-3 puta u razmaku 5-7 dana prema prognozi i količinama padavina između dva prskanja. U ovom periodu česta su zahlađenja, koja negativno utiču na delovanje mnogih fungicida.

Čađava krastavost kruške
Pepelnica

Krastavost lista nakon sporulacija gljive

Čađava krastavost kruške

Pepelnica

Krastavost lista nakon sporulacija gljive

Svi podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera.

Pre primene proizvoda obavezno pročitati uputstvo za upotrebu na pakovanju preparata ili se obratiti stručnom licu.

 

Prodaja vocnih sadnica, loznih kalemova, sadnica ruza...

Rasadnik “Kalem Konjuh” © 2013 / v2.7 / Sva prava zadržana

Dizajn: Marko Simić

37254 Konjuh

Kruševac, Srbija

 

Pratite nas na twitter-u! Lajkujte našu Facebook stranicu Pratite našu Google+ stranicu Pratite nas na PINTERESTU!