Rasadnik ''Kalem Konjuh''  | Proizvodnja i prodaja vocnih sadnica, loznih kalemova, sadnica ruza...

Kalem Konjuh

rasadnik sa dugom tradicijom u proizvodnji vrhunskog sadnog materijala

Bubrenje pupoljaka do fenofaze ''mišje uši'' jabuke

Grinje (pauci), štitaste i biljne vaši

Crveni voćni pauk prezimljava u stadijumu jaja koja se nalaze u grupama po granama starosti do 5 godina. Prag štetnosti u toku zimskog pregleda je 1500 jaja na 60 pregledanih pupoljaka.

Kalifornijska štitasta vaš je vrlo opasna štetočina koja prezimljava pod štitićem na stablu i granama. Prag štetnosti je ''nula''.

Lisne vaši se aktiviraju početkom bubrenja pupoljaka, imaju veliki broj generacija i treba ih suzbijati od početka vegetacije. Krvava vaš prezimljava na korenovom vratu, pukotinama stabla i ranama u stablu ili granama. Formira kolonije koje podsećaju na komadiće vate.

Ostale vrste vaši (zelena lisna vaš, pepeljasta vaš i vaš crvenih gala) prezimljavaju u stadijumu jaja na granama. Prag tolerancije za zelenu je 10% naseljenih vršnih letorasta / vodopija, a za pepeljastu i vaš crvenih gala prag je 2% naseljenih letorasta na 50 pregledanih stabala (po dve slučajno odabrane grane).

Mere zaštite

Ako se na korenovom vratu primeti visoka populacija prezimljujućih stadijuma krvave vaši, više od 10 kolonija na 100 pregledanih grana ili stabala, potrebno je obaviti prvu usmerenu zaštitu tretiranjem osnove voćke

Ostale štetočine koje prezimljavaju u stadijumu jaja (grinje i lisne vaši) možemo delimično suzbijati preparatima na bazi mineralnog ulja.

Crveni voćni pauk u stadijumu jaja
Kolonija kalifornijske štitaste vaši | Quadraspidioutus perniciosus
Krvava vaš Eriosoma lanigerum

Crveni voćni pauk u stadijumu jaja

Kolonija kalifornijske štitaste vaši

Quadraspidioutus perniciosus

Krvava vaš Eriosoma lanigerum

Čađava pegavost lista i krastavost plodova jabuke, pepelnica i bolesti kore (drveta)

Čađava pegavost lista i krastavost plodova jabuke prouzrokuje gljiva Venturia inaequalis koja prezimljava u opalom lišću ili na kori drveta. Infekcije mogu nastati čim ljuska pupoljaka ispuca i pojave se mladi listići. Uslovi potrebni za infekcije su askospora gljive na listu i kapljica kiše (potreban period vlaženja je 12-48 sati u zavisnosti od temperature vazduha (6-26°C)).

Pepelnica (Podosphaera leucotricha) prezimi u pupoljcima koji daju zaražene kržljave mladare ili deformisane cvetne grančice prekrivene belom prevlakom (''beli mladari''). Razvija se u uslovima suvog i toplog vremena. Iz zaraženih mladara patogen se širi na zdrave delove biljke, pa je stoga rezidba i ukljanjanje ''belih mladara'' iz zasada jedna od obaveznih mera zaštite.

Rak kore (Nectria galligena) napada grane ili stablo, a simptomi se vide u obliku koncetričnih krugova na sasušenoj kori.

Mere zaštite

Zaštitu jabuke u ovoj fazi treba obaviti preventivno. Za krastavost i bolesti kore (stabla), najbolji izbor u najranijim fazama (i prolećni tretman) je neki bakarni preparat.

Krastavost lista jabuke
Pepelnica
Oštećenje od raka kore

Krastavost lista jabuke

Pepelnica

Oštećenje od raka kore

Svi podaci na ovoj stranici su informativnog karaktera.

Pre primene proizvoda obavezno pročitati uputstvo za upotrebu na pakovanju preparata ili se obratiti stručnom licu.

 

Prodaja vocnih sadnica, loznih kalemova, sadnica ruza...

Rasadnik “Kalem Konjuh” © 2013 / v2.7 / Sva prava zadržana

Dizajn: Marko Simić

37254 Konjuh

Kruševac, Srbija

 

Pratite nas na twitter-u! Lajkujte našu Facebook stranicu Pratite našu Google+ stranicu Pratite nas na PINTERESTU!