Jabuka
Kruška
Šljiva
Kajsija
Breskva
Nektarina
Trešnja
Višnja
Dunja
Mušmula
Malina
Kupina
Orah
Lešnik
Badem
Kivi
Kesten
Smokva
Limun
Dud
Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo pre pšenice i ječma i time predstavlja prvi primer organizovane poljoprivredne proizvodnje. Potiče iz Male Azije, između istočne Turske i severne Indije. Životni vek stabla kreće se od 50 do 70 godina.
Smokva zahteva plodna, rastresita i lakša tla. Dobro se adaptira (prilagođava) na različite tipove zemlje zbog tolerantnosti na sušu, zaslanjenost, klorozu (žuticu pri nedostatku gvožđa) i aktivni kalcijum. Izrazito dobro joj odgovaraju aluvijalna tla, dolomitne trošine, krečna tla (vapnenačka) i posmeđene crvenice. Optimalna vrednost pH se kreće između 6 i 7,8.
Poboljšavaju probavu: suve smokve bogate su dijetalnim vlaknima. Tri komada sadrže 5 grama vlakana, što čini oko 20 posto naše dnevne potrebe. To je prirodni laksativ za sprečavanje opstipacije i drugih probavnih tegoba.
Pomažu pri mršavljenju: osim što su bogate vlaknima, one imaju i malo kalorija. Jedna ima tek 47 kalorija. A dobijete i samo 0,2 grama ukupne masti po smokvi. Dakle, idealan su zalogaj za sve koji žele da smršaju.
Sprečavaju hipertenziju: kada jedete puno soli, nivo natrijuma se povećava. To narušava ravnotežu natrijuma i kalijuma, a zauzvrat rezultira hipertenzijom (visokim pritiskom). Suve smokve su idealno voće za ponovno uspostavljanje ove ravnoteže. Jedna osušena smokva daje 129 mg kalijuma i samo 2 mg natrijuma. To pomaže u sprečavanju hipertenzije.
Bogate su antioksidansima: istraživanja sugerišu da su prerađene, sušene smokve superiorne prirodnim smokvama kada su u pitanju antioksidanti. U jednom istraživanju se takođe spominje da suve smokve imaju vrhunsku kvalitetu antioksidanata - nazvanih fenoli - u poređenju sa drugim voćem koje svoja antioksidanska svojstva pripisuju vitaminima C i E.
Sprečavaju bolesti srca: visoki nivo antioksidanata u sušenim smokvama pomaže eliminisanju slobodnih radikala koji mogu oštetiti krvne sudove i rezultirati srčanim bolestima. Kao što smo već spomenuli, sprečavaju hipertenziju, što je ogroman faktor rizika za razvoj koronarne srčane bolesti. Uz to, postoje neka istraživanja koja sugerišu da suve smokve pomažu u smanjivanju nivoa triglicerida koji uveliko doprinose srčanim bolestima.
Jačaju kosti: jedna sušena smokva pokriva 3 posto dnevne potrebe za kalcijumom. Uz druge namirnice bogate kalcijumom, mogu pomoći u poboljšanju gustine kostiju i snage.
Sorte sadnica smokve koje možete naći u našem rasadniku: Crna petrovača, Bela petrovača. Voćne sadnice.
Poreklo:
Zrenje: sredinom jula
Podloga:
Početna / Sadnice voća / Lozni kalem / Bobičasto voće / Ruže / Galerija / Korisni saveti / Kontakt
Rasadnik “Kalem Konjuh” © 2013 / v2.7 / Sva prava zadržana
Dizajn: Marko Simić